logo_red Dom učenika srednjih škola Leskovac

 

O domu

Dom učenika srednjih škola u Leskovcu specijalizovana je ustanova u oblasti učeničkog i studentskog standarda i svoj rad i celokupnu delatnost zasniva na važećim zakonskim normama, odnosno propisima u ovoj oblasti (Zakon o učeničkom i studentskom standardu, Zakon o javnim službama, zakon o radnim odnosima u državnim organima i drugim važećim propisima).

Ustanova je nastala integracijom srodnih ustanova iz oblasti učeničkog standarda – Doma učenika u privredi i Internata Srednje tehničke tekstilne škole – koje je izvršeno 1976. godine sa ciljem da se stvore povoljniji uslovi za smeštaj srednjoškolaca i obezbedi praćenje zahteva za razvoj visokoškolskih ustanova u gradu, odnosno za smeštaj i ishranu studenata jer je u tom periodu otvoren i Tehnološki fakultet.

Takva novoformirana ustanove, je kod nadležnih organa registrovana kao Dom učenika i studenata ’’Slavka Nedić-Milojević’’.

Stupanjem na snagu Zakona o učeničkom i studentskom standardu ustanova menja naziv i registruje se kao DOM UČENIKA SREDNJIH ŠKOLA LESKOVAC, pod kojim imenom radi i danas, obavljajući sledeće poslove:

  • smeštaj i ishrana učenika i studenata;
  • vaspitno-obrazovni rad sa učenicima;
  • stvaranje povoljnih uslova za zdravstvenu i socijalnu zaštitu omladine;
  • vršenje usluga drugim licima u skladu sa zakonom.

Sedište Doma je u Kajmakčalanskoj ulici br.24, gde se nalazi Studentski blok, uprava, kuhinja sa trpezarijom, pekara, magacinski prostor i sportski tereni (igrališta za košarku, odbojku, tenis, mali fudbal, teretana i internet klub). Smeštajni kapacitet objekta je 130 ležajeva. Svaka soba ima svoje kupatilo. Korisnicima je na raspolaganju i savremeno opremljena čitaonica za učenje, kao i dve TV sale. Objekat se nalazi pod sistemom video-nadzora, poseduje sopstvenu kotlarnicu i centralno grejanje.

Objekat Učeničkog bloka se nalazi u Mlinskoj ulici broj 138. Ovaj objekt je u tri faze kompletno rekonstruisan. Kapacitet bloka je 120 ležajeva. Svaka soba ima svoje kupatilo. U poslednjoj fazi, 2010 god. nadgrađeno je potkrovlje sa prostorijama koje su delom smeštajnog karaktera, a većim delom prostorom koji se koristi u slobodno vreme. Tu se nalazi sala za folklor, ples i stoni tenis, projekcije, žurke i sl. zatim, učenički klub sa čajnom kuhinjom i televizorom, internet kabinet sa 10 mesta, muzički kabinet sa klavirom, mini teretana i zajednički sanitarni čvor. Objekat se nalazi pod sistemom video-nadzora, poseduje sopstvenu kotlarnicu i centralno grejanje.

Dom raspolaže restoranom za ishranu učenika i studenata “Mladost” u ulici Južnomoravskih brigada br.14, kao i klubovima za ishranu učenika u Gimnaziji, Ekonomskoj školi, Školi za tekstil i dizajn i Srednjoj tehničkoj školi. Proširena je mreža ishrane učenika u osnovnim školama po sistemu đačkih kuhinja i to u OŠ ‘’Vasa Pelagić’’, OŠ ‘’Josif Kostić’’, OŠ ‘’Vožd Karađorđe’’ i OŠ ‘’Kosta Stamenković’’ i OŠ u Bošnjacu.

Ukupno, Dom raspolaže sa 1213 m2 spavaona; 250 postelja; 200 m2 kuhinje; 240 m2 trpezarijskog prostora; 3000 m2 uređene zelene površine; 250 m2 magacinskog prostora i 3000 m2 dvorišta. Objekti za smeštaj poseduju TV salu, salu za učenje, biblioteku, teretanu, internet klub. Vaspitni rad sa učenicima odvija se u VII vaspitnih grupa. Studenti i učenici koji su primljeni na smeštaj u Domu imaju organizovanu ishranu u objektima ishrane i to u:

  • Centralnoj kuhinji koja je savremeno opremljena sa novom trpezarijom, kapaciteta 350 korisnika.
  • Restoran ‘’Mladost’’, u samom centru Grada, koji je otvorenog tipa i u kome se hrane učenici i studenti koji nisu na smeštaju u Domu i priprema hrana za druga lica. U sklopu restorana radi bašta i klub Indeks.
  • Dom je organizovao i pruža ishranu učenicima i studentima koji ne stanuju u Domu u klubovima brze hrane pri osnovnim, srednjim i visokim strukovnim školama u Gradu.
  • Dom je ove godine ušao u sistem uvođenja standarda ISO 9001 i HACCP, kao i uvođenje savremene informacione mreže i video nadzora.

Obrazovanje

Školsku mrežu u gradu Leskovcu, pored 90 osnovnih škola čine i srednje škole i to: Gimnazija, Tehnička škola ‘Radoje Domanović’, Trgovinsko-ugostiteljska škola, Ekonomska škola, Škola za tekstil i dizajn, Poljoprivredna škola, Hemijsko-tehnološka škola, Medicinska škola, kao i Tehnološki Fakultet, Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac i Visoka strukovna škola za Tekstil.
Kulturne institucije i organizacije grada Leskovca. Za redovno odvijanje kulturnih aktivnosti na raspolaganju su 5 domova kulture, jedan u Leskovcu i ostali na širem području grada i to: Narodno pozorište Leskovac, Kulturni centar, Narodni muzej, Centar za ekonomiku domaćinstva ‘Danica Vuksanović’, Narodna biblioteka ‘Radoje Domanović’.

Turizam

U razvoju turizma ovog kraja gotovo odlučujuću ulogu imaju manifestacije. Gotovo da je sigurno da je leskovačka Roštiljijada postala brend po kome se Leskovac prepoznaje van granica Srbije. Leskovačko leto predstavlja tradicionalni, multimedijalni festival na otvorenoj sceni, jedna od najdužih manifestacija u zemlji koja po sadržaju i koncepciji iz godine u godinu biva sve veća i bolja. Leskovačko leto se održava u etno kompleksu Šop Dokić u samom centru grada, počinje sa kalendarskim početkom leta i traje do sredine jula. Noćni život grada nudi veliki izbor mesta za izlazak mladih ljudi. Pravo je mesto za druženje preko dana po baštama račličitih kafića koje su skoro u bilo koje doba dana popunjene do poslednjeg mesta. Tu su diskoteke, noćni klubovi i kafići, zatim restorani sa velikim brojem specijaliteta, po čemu je grad nadaleko poznat, takođe, bioskopi, letnje bašte i ostalo. Sve ovo čini da žitelji i posetioci Grada Leskovca uvek budu zadovoljni i lepo se provode. Takođe, grad Leskovac poseduje i kompleks zatvorenih bazena.

Cilj

Cilj nam je da se osetite prijatno u našem Gradu, da steknete potrebna znanja, da imate izvanredne uslove za smeštaj, učenje, isranu, druženje, zabavu, a to je moguće samo u Domu učenika srednjih škola u Leskovcu. Na vama je odluka!!!

Tekst je preuzet sa zvaničnog sajta Doma učenika sredših škola u Leskovcu.