logo_red Дом ученика средњих школа Лесковац

 

О дому

Дом ученика средњих школа у Лесковцу специјализована је установа у области ученичког и студентског стандарда и свој рад и целокупну делатност заснива на важећим законским нормама, односно прописима у овој области (Закон о ученичком и студентском стандарду, Закон о јавним службама, закон о радним односима у државним органима и другим важећим прописима).

Установа је настала интеграцијом сродних установа из области ученичког стандарда – Дома ученика у привреди и Интерната Средње техничке текстилне школе – које је извршено 1976. године са циљем да се створе повољнији услови за смештај средњошколаца и обезбеди праћење захтева за развој високошколских установа у граду, односно за смештај и исхрану студената јер је у том периоду отворен и Технолошки факултет.

Таква новоформирана установе, је код надлежних органа регистрована као Дом ученика и студената ’’Славка Недић-Милојевић’’.

Ступањем на снагу Закона о ученичком и студентском стандарду установа мења назив и региструје се као ДОМ УЧЕНИКА СРЕДЊИХ ШКОЛА ЛЕСКОВАЦ, под којим именом ради и данас, обављајући следеће послове:

  • смештај и исхрана ученика и студената;
  • васпитно-образовни рад са ученицима;
  • стварање повољних услова за здравствену и социјалну заштиту омладине;
  • вршење услуга другим лицима у складу са законом.

Седиште Дома је у Кајмакчаланској улици бр.24, где се налази Студентски блок, управа, кухиња са трпезаријом, пекара, магацински простор и спортски терени (игралишта за кошарку, одбојку, тенис, мали фудбал, теретана и интернет клуб). Смештајни капацитет објекта је 130 лежајева. Свака соба има своје купатило. Корисницима је на располагању и савремено опремљена читаоница за учење, као и две ТВ сале. Објекат се налази под системом видео-надзора, поседује сопствену котларницу и централно грејање.

Објекат Ученичког блока се налази у Млинској улици број 138. Овај објект је у три фазе комплетно реконструисан. Капацитет блока је 120 лежајева. Свака соба има своје купатило. У последњој фази, 2010 год. надграђено је поткровље са просторијама које су делом смештајног карактера, а већим делом простором који се користи у слободно време. Ту се налази сала за фолклор, плес и стони тенис, пројекције, журке и сл. затим, ученички клуб са чајном кухињом и телевизором, интернет кабинет са 10 места, музички кабинет са клавиром, мини теретана и заједнички санитарни чвор. Објекат се налази под системом видео-надзора, поседује сопствену котларницу и централно грејање.

Дом располаже рестораном за исхрану ученика и студената “Младост” у улици Јужноморавских бригада бр.14, као и клубовима за исхрану ученика у Гимназији, Економској школи, Школи за текстил и дизајн и Средњој техничкој школи. Проширена је мрежа исхране ученика у основним школама по систему ђачких кухиња и то у ОШ ‘’Васа Пелагић’’, ОШ ‘’Јосиф Костић’’, ОШ ‘’Вожд Карађорђе’’ и ОШ ‘’Коста Стаменковић’’ и ОШ у Бошњацу.

Укупно, Дом располаже са 1213 м2 спаваона; 250 постеља; 200 м2 кухиње; 240 м2 трпезаријског простора; 3000 м2 уређене зелене површине; 250 м2 магацинског простора и 3000 м2 дворишта. Објекти за смештај поседују ТВ салу, салу за учење, библиотеку, теретану, интернет клуб. Васпитни рад са ученицима одвија се у VII васпитних група. Студенти и ученици који су примљени на смештај у Дому имају организовану исхрану у објектима исхране и то у:

  • Централној кухињи која је савремено опремљена са новом трпезаријом, капацитета 350 корисника.
  • Ресторан ‘’Младост’’, у самом центру Града, који је отвореног типа и у коме се хране ученици и студенти који нису на смештају у Дому и припрема храна за друга лица. У склопу ресторана ради башта и клуб Индекс.
  • Дом је организовао и пружа исхрану ученицима и студентима који не станују у Дому у клубовима брзе хране при основним, средњим и високим струковним школама у Граду.
  • Дом је ове године ушао у систем увођења стандарда ИСО 9001 и ХАЦЦП, као и увођење савремене информационе мреже и видео надзора.

Образовање

Школску мрежу у граду Лесковцу, поред 90 основних школа чине и средње школе и то: Гимназија, Техничка школа ‘Радоје Домановић’, Трговинско-угоститељска школа, Економска школа, Школа за текстил и дизајн, Пољопривредна школа, Хемијско-технолошка школа, Медицинска школа, као и Технолошки Факултет, Висока пословна школа струковних студија Лесковац и Висока струковна школа за Текстил.
Културне институције и организације града Лесковца. За редовно одвијање културних активности на располагању су 5 домова културе, један у Лесковцу и остали на ширем подручју града и то: Народно позориште Лесковац, Културни центар, Народни музеј, Центар за економику домаћинства ‘Даница Вуксановић’, Народна библиотека ‘Радоје Домановић’.

Туризам

У развоју туризма овог краја готово одлучујућу улогу имају манифестације. Готово да је сигурно да је лесковачка Роштиљијада постала бренд по коме се Лесковац препознаје ван граница Србије. Лесковачко лето представља традиционални, мултимедијални фестивал на отвореној сцени, једна од најдужих манифестација у земљи која по садржају и концепцији из године у годину бива све већа и боља. Лесковачко лето се одржава у етно комплексу Шоп Докић у самом центру града, почиње са календарским почетком лета и траје до средине јула. Ноћни живот града нуди велики избор места за излазак младих људи. Право је место за дружење преко дана по баштама рачличитих кафића које су скоро у било које доба дана попуњене до последњег места. Ту су дискотеке, ноћни клубови и кафићи, затим ресторани са великим бројем специјалитета, по чему је град надалеко познат, такође, биоскопи, летње баште и остало. Све ово чини да житељи и посетиоци Града Лесковца увек буду задовољни и лепо се проводе. Такође, град Лесковац поседује и комплекс затворених базена.

Циљ

Циљ нам је да се осетите пријатно у нашем Граду, да стекнете потребна знања, да имате изванредне услове за смештај, учење, исрану, дружење, забаву, а то је могуће само у Дому ученика средњих школа у Лесковцу. На вама је одлука!!!

Текст је преузет са званичног сајта Дома ученика средших школа у Лесковцу.