Дана 17.04.2015. године у просторијама Високе пословне школе струковних студија у Лесковцу одржана је радионица на тему „Туризам и аутохтона гастрономска понуда“, као једна од активности на Темпус пројекту „Модернизатион анд хармонизатион оф тоурисм студy программес ин Сербиа“.

Циљ радионице је био презентација примера добре праксе из области туризма и гастрономије, истицање савремених тенденција у овим областима, као и наглашавање улоге и значаја аутохтоне гастрономске понуде.

Том приликом, гошћа Високе пословне школе била је проф. др Лукреција Ђери, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација која је учесницима радионице указала на значај развоја туризма у Србији по угледу на земље које располажу сличном ресурсном основом за развој ове делатности, а које остварују значајан туристички промет. Она је, такође, похвалила примере добре праксе који су презентовани на радионици.

Поред главних партнера на пројекту, радионици су присуствовали и представници привредних субјеката из области туризма и угоститељства са подручја Јабланичког, Пчињског и Нишавског округа, који су том приликом разменили мишљења, ставове и искуства из области туризма и гастрономије. Још једном је било потврђено да је улога гастрономије у развоју туризма велика и да су туризам и гастрономија нераскидиво повезане области.

Садржај радионице чинила су следећа предавања:

“МК Моунтаин Ресорт Копаоник – логистичка подршка сектора хране и пића”

“По вашем укусу – Слатковац” – пример етно села Латковац

“Вински подрум Малча – путовање кроз време”

“Аутохтона гастрономија – стара заборављена јела сервирана на модеран начин”

“Савремене тенденције у гастрономији”

“Туристичке манифестације – пример Лесковачке роштиљијаде”

“Примена савремених технологија у промотивним активностима у туризму” –

На крају је отворена дискусија на тему радионице и учесници су били у прилици да постављају питања предавачима. Након успешно реализоване радионице, предавачима, као и свим учесницима свечано су уручени Сертификати којима се потврђује да су похађали и успешно савладали обуку на тему „Туризам и аутохтона гастрономска понуда“.