На свечаној церемонији доделе уговора о субвенцијама у оквиру првог позива за предлоге пројеката INTEREG-IPA Програма прекограничне сарадње Бугарска – Србија, која је одржана 24. новембра 2016. у Министарству регионалног развоја и јавних радова у Софији, Бугарска, уручено је 37 уговора укупне вредности 16,9 милиона евра.

Уговоре су доделили Министар регионалног развоја и јавних радова – Лилиана Павлова, Заменик министра регионалног развоја и јавних радова – Деница Николова и Помоћник директора канцеларије за европске интеграције Републике Србије – Санда Шимић.

Висока пословна школа струковних студија Лесковац, заједно са партнерима – Регионалном привредном комором Лесковац, Привредном комором из Враца и средњом школом „Алеко Константинов“ из Мездре ће у наредних 15 месеци реализовати пројекат меких мера под називом „Бугарско-српски Гурмански Воз“. Циљеви пројекта су оснивање бугарско-српског Гастро клуба, регистрација међународног сертификата трговачке марке за гастрономске производе (Лесковачки роштиљ у Србији и неолитски хлеб у Бугарској), организација 4 гастро-туристичка форума, опремање гастрономског кабинета Високе пословне школе у Лесковцу, набавка кухињске опреме за струковну гимназију у Мездри, спровођење тренинг семинара за студенте/ученике гастрономије и професионалне куваре за припрему јела традиционалне бугарске и српске кухиње.

Укупан буџет пројекта је 170.831,73 евра.

Disclamer IPA